tisdag 12 juni 2012

I anorexins värld.

Tänker nu  berätta att min mellantjej har fått Anorexia nervosa.

Tankar och funderingar har kommit och gått under de senaste veckorna, Idas kropp försvann snabbt när det väl började. På ungefär ett halvår så tappade hon en fjärdedel av sin vikt, vilket är otroligt mycket med tanke på att hon även växt på längden OCH att hon var normalviktig i från början. Det var först för ca 6 veckor sedan som vi verkligen märkte att det var något som inte var bra, visst såg jag ett annorlunda mat/ät beteende än vanligt, men tänkte det går väl över.Hon älskar att laga mat och baka men åt inte av det hon bakade själv,vilket är  typiskt för en ätstörning.

Min stora tjej Sandra var hemma för några veckor sedan, och hon sa: men mamma ser du inte?? Tack älskade Sandra för de orden, de hjälpte Ida att få hjälp tidigare med sin anorexia. Jag är sjuksköterska till yrket men  absolut inte till mina barn, det är så att jag såg nog egentligen, men man ser bara det man vill se och tänker att det går nog över, men det gör inte det med den här sjukdomen. Trots allt så fick Ida hjälp snabbt, tack vare hjälp på vägen.

Vägen fram till hjälpen

Kontakt med skolsköterska, tid till skolläkare, remiss till Barnmottagningen.

Skolläkaren sa att om ni inte hör något om 3 veckor för ni ringa och höra om remissen, skolsköterskan och jag titta på varann samstämmigt och tänkte , hon kan inte vänta i 3 veckor! Så hon skulle ringa på måndagen för att checka att remissen hamnat där den skulle och givetvis hade de inte telefontid då utan jag ringde själv på onsdagen. De ville inte ha oss på barnmottagningen med den snabba viktnedgången, hon behövde hjälp direkt, TACK Tierp barnmottagning!.

Jag ringde till Ätstörningsmottagningen på Ackis, de skulle kolla igenom remisserna i turordning, prioritering sker även där, de ringde åter nästa dag, Ida var välkommen på måndagen, för hon var högprioriterad, TACK än en gång sjukvården!
Nu har det gått en vecka sedan dess, Ida blev sjukskriven från skolan, vi är hemma med Ida nu. Totalt träningsförbud och ridingsförbud kom med en gång.Hon får inte ta promenader ingenting, bara äta och vila.


Ida traglar med maten,hon  har förstått att hon är sjuk men det är inte alltid så lätt att få i sej maten, matschema följs punktligt. Och  det är en kamp för Ida mot sjukdomen men vi finns som ett stöd för henne hela tiden och jag riktar ett TACK till alla de som stöttar Ida i kampen mot anorexin, för det är verkligen en kamp för henne men hon är en stark tjej som kommer att  vinna över den.

Jag kommer att dela med mej av våran vardag även kring detta men med Idas tillstånd. En del saker är så svåra att det går inte att dela med sej.

18 kommentarer:

  1. Vi hoppas och tror på Ida.
    <3 Kram på er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kramar tillbax för det behöver ni oxå.

      Radera
  2. Vi tänker på Er och Ida!
    Krama henne ifrån oss.
    Camilla & Tilda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack det ska jag göra.Hon kommer att fixa det här men det tar lite tid.

      Radera
  3. Sköt om er och många kramar Ida. Vi tänker på er <3
    Yvonne, Mats och Natasha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tankarna, vi hoppas vi kan komma till Finland i år så då kanske vi syns!

      Radera
  4. Det finns inte ord som räcker Johanna och Ida, vill bara säga att det är starkt av dej Johanna att kunna skriva om det, jag skickar massor av styrkekramar från oss, jag vet att ni fixar det här tillsammans! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack , Therese. Jag har valt att skriva om det för att detta är vår vardag just nu, kan även kännas skönt att få ord nedskriva. Ida kommer att få kämpa på och vi stöttar henne hela tiden.

      Radera
  5. <3 Kramizar Till er alla <3

    Carola

    SvaraRadera
  6. Nää, vad tråkigt för er:(! Men vad bra att ni fick snabb hjälp i alla fall. Vi håller alla tummar och tår för att Ida ska bli frisk snart. Kramar från Petra och Wilma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ibland så har man tur då det gäller att få hjälp och det hade vi denna gång. Tack för omtanken.

      Radera
  7. Vi tänker på er! De kommer att gå bra för Ida o för er, men kämpigt
    Kramar till er alla.

    Lisbeth o Jalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Jodå Ida fixar det här men det är en lång kamp framför henne.

      Radera
  8. Livet är så obegripligt svårt i bland...Men det finns ljus i mörkret om man bara har stöd och hjälp när det blir för tungt. Hjärtesorg likväl som lycka binder oss samman. Det här fixar ni. Du har stöttat mej Johanna, självklart stöttar jag er.
    kram Kram Kerstin

    SvaraRadera
  9. Har läst lite i bloggen. Känner alltid smärtan när jag läser om det. Vad skönt att ni fick hjälp såpass snabbt. Det gör den otroligt svåra processen i alla fall lite lättare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Har nu varit och läst lite i din blogg och ser vilken resa du gjort och tycker att du är duktig som klarat dej igenom sjukdomen för jag har sett vilken ångest det där jävla spöket kan ge.Gör ont i hjärtat varje gång jag kommer till Ätis och ser barn och föräldrar sitta där, jag vet vilket helvete de har men det hjälper ju inte dom tyvärr..kram på dej och lycka till med hästarna!

      Radera